Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

OSB'lerde Mesleki ve Teknik Eğitim
Haberler

OSB'lerde Mesleki ve Teknik Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) Mesleki ve Teknik Eğitim” raporu,

Uygulamalı eğitim açısından öğrencilere önemli fırsatlar sunan OSB’lerin bünyesindeki mesleki ve teknik Anadolu liselerinde (MTAL) verilen eğitimin, sanayinin ihtiyacını istenen düzeyde karşılayamadığı belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığının raporuna göre, MTAL’ler ve mesleki eğitim merkezlerinin (MEM) eğitim alanları, içinde yer aldıkları bazı OSB’lerin ağırlıklı üretim alanlarıyla örtüşmüyor. Öte yandan, MTAL’lerde en çok tercih edilen alanların, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde de yer alan öncelikli sektörlerle uyum içinde olduğu gözleniyor.

 YÜZDE 3’Ü OSB’LERDE

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) Mesleki ve Teknik Eğitim” raporu, mesleki eğitimle ilgili güncel veriler sundu. Rapordaki verilere göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı 308 OSB’de, 33’ü resmi 39’u özel olmak üzere toplam 72 MTAL yer alıyor. OSB’ler kapsamında 18 ilde ise 32 MEM hizmet veriyor. Uygulamalı eğitimin sağladığı fırsatlardan yararlanma imkanı sunan OSB okullarında, toplam 56 bin 334 öğrenci eğitimine devam ediyor. Bu öğrencilerin yüzde 81’i MTAL’de, yüzde 19’u MEM’de bulunuyor. MTAL’deki öğrencilerin ise yüzde 70’i özel, yüzde 30’u resmi kurumlarda eğitim alıyor. OSB kapsamındaki mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim alan öğrenciler, Türkiye’deki toplam mesleki ortaöğretim öğrencilerinin yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor.

BAZI ALANLARDA EĞİTİM YOK

Bazı OSB’lerdeki üretim alanları ve ilin genelindeki çalışma alanlarının, OSB kapsamındaki MTAL’lerde yoğunlaşan eğitim alanlarıyla uyumlu olmadığı saptandı. Özellikle tekstil üretimi, mobilya imalatı, gıda ürünlerinin imalatı, tarım ve mineral üretiminin yüksek olduğu birkaç ilde, OSB kapsamındaki MTAL’lerde bu meslek alanlarında eğitim verilmediği ya da bu alanlardaki öğrenci sayısının düşük olduğu görüldü. Aynı uyumsuzluk MEM’lerde de gözlendi.

GÖZDE “ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER”

 OSB’lerde yer alan MTAL’lerde en çok tercih edilen meslek alanlarının, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde de yer alan “öncelikli sektörler”le uyumlu olduğu belirlendi. MTAL’lerde okuyan öğrenciler en fazla Elektrik-Elektronik Teknolojisi (yüzde 20), Makine Teknolojisi (yüzde 15) ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri (yüzde 8) alanlarını seçti. MEM’de öğrenciler ise en fazla, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri ile Motorlu Araçlar Teknolojisi alanlarına ilgi gösterdi. (Sanayi Gazetesi/Helin Aygün)



İletişim Bilgilerimiz