Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Yerel potansiyeller harekete geçecek
Haberler

Yerel potansiyeller harekete geçecek

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2019 Yılı Mali Destek Programlarını açıkladı.

Yerel potansiyeller harekete geçecek

Kocaeli, Düzce, Yalova, Sakarya ve Bolu’da faaliyet gösteren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2019 Yılı Mali Destek Programlarını açıkladı. Mali Destek Programları kapsamında bölgedeki kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların bölgesel gelişmeye ivme kazandıracak projeleri için 3 ayrı mali destek programı ile toplamda 20 milyon lira karşılıksız destek verilecek.

Bölgesel kalkınma çalışmaları kapsamında yürütülen Mali Destek Programlarıyla ilgili olarak Ajans, 24 Mayıs’a kadar proje başvurularını kabul edecek. Taahhütnamenin ıslak imzalı olarak elden teslim edilmesi için de 31 Mayıs’a kadar süre verilecek.

YEREL POTANSİYEL HAREKETE GEÇECEK Kamu kesimi ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek; yerel potansiyeli harekete geçirmek; proje ve faaliyetlere sağlanacak mali ve teknik destekler ile kurum ve kuruluşların proje üretme ve yönetme kapasitesini geliştirmek; TR42 Bölgesi’nin yatırım imkânlarını iç ve dış yatırımcılara tanıtmak suretiyle bölgenin, ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalar çerçevesinde rekabet gücünü artırmak; bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmek amacı ile 2014-2023 Bölge Planı kapsamında 3 ayrı mali destek programı açıklandı. Ajans, “İmalat Sanayine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı”, “Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” ve “Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı”, bölgeyi kalkındıracak.

112 MİLYON LİRA MARKA destekleriyle ilgili Kocaeli Sanayi Odasında yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Kocaeli Valisi ve MARKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Aksoy, MARKA'nın kurulduğundan beri önemli çalışmalara imza attığını belirterek, “Ajansımız kurulduğu günden bu yana 23 mali destek programı açıklamış, 7 doğrudan faaliyet desteği ve 8 güdümlü proje desteğini hayata geçirmiştir. Toplamda bugüne kadar 498 proje için 112 milyon 110 bin lira destek sağlamıştır. Eş finansmanlarla beraber baktığımızda 233 milyon 384 bin liralık yatırım bölgede gerçekleştirilmiştir” dedi. Teknik destek programı kapsamında da 564 projeye yaklaşık 4 milyon 400 bin lira kaynak ayrıldığını da dile getiren Aksoy, 32 bini aşkın insanın eğitim almasının sağlandığını ifade etti.

SONUÇ ODAKLI ANLAYIŞ MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ise sonuç odaklı anlayışla çalışmalarını sürdürdüklerini aktararak, bu sene toplam bütçesi 20 milyon lira olan 3 mali destek programı açıkladıklarını kaydetti. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da İstihdam Seferberliği çerçevesinde mesleki eğitime verilen destekleri çok önemsediklerini belirterek, açıklanan programların Kocaeli'ye ve Doğu Marmara Bölgesi'ne hayırlı olmasını diledi. 

MESLEKİ EĞİTİME 8 MİLYON TL Açıklanan İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, bölgede imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılmasını hedefliyor. Programda imalat sanayi ile mesleki eğitim kurumları arasında iş birliğinin geliştirilmesi, imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik mesleki eğitimde nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve yenilikçi üretim metotlarına uygun sınıf, laboratuvar, atölye, makine-teçhizat ve eğitim materyalleri gibi mesleki eğitim altyapısının ve mesleki eğitim modellerinin geliştirilmesine öncelik veriliyor. Mesleki eğitimi geliştirmeye yönelik destekten, mesleki ve teknik liseler, mesleki eğitim merkezleri, meslek yüksekokulları, OSB’ler, sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi ve ticaret odaları yararlanabilecek. Programın toplam bütçesi 8 milyon lira olarak belirlenirken, proje başına asgari 75 bin lira, azami 750 bin lira verilecek. İŞ BİRLİKLERİ GELİŞTİRİLECEK Bu program kapsamındaki proje başvurularında mesleki eğitim kurumları ile OSB’ler veya odalarla ortaklık yapısı geliştirilmesi ve mesleki eğitim kurumunun eğitim alanları ile ilgili en az 3 işletmenin iştirakçi olarak yer alması zorunlu olacak. Ajans tarafından sağlanan mali desteğin yüzde 30'unu geçmemek koşuluyla küçük ölçekli yapım işleri uygun kabul edilecek. 2018 Yılı İmalat Sanayine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ndan destek alan yararlanıcılar, bu destek programından yararlanamayacak. Destek oranı yüzde 90 olarak açıklanırken, projenin uygulama süresi 12-24 ay olacak.                 

ÜRETİM ALTYAPISINA 6 MİLYON TL Üretim Altyapıları Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı, imalat ve hizmet altyapılarının geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılmasını amaçlıyor. Bölgenin öne çıkan sektörlerinde, iş birliği ve ihtisaslaşma yoluyla yenilikçi üretim kapasitesini artırmaya yönelik ortak kullanım amaçlı fiziki altyapıların oluşturulması ve geliştirilmesine yönelik projelere destek verilecek. Programa odalar ve borsalar, OSB’ler, üniversiteler, kamuya ait araştırma merkezleri, enstitüler, teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri veya teknoloji transfer merkezleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, birlikler ve kâr amacı gütmeyen kooperatifler başvuruda bulunabilecek. 6 milyon liralık programda, projeler 75 bin-750 bin lira arasında desteklenecek. Bölgenin öne çıkan imalat ya da hizmet sektörlerinde, iş birliği ve ihtisaslaşma yoluyla inovasyon kapasitesini artırmaya yönelik fiziki altyapıların oluşturulması ve özel sektörün ortak kullanımına yönelik tasarım,       uygulama, ürün geliştirme, test, kalibrasyon, mükemmeliyet, yaratıcılık ve inovasyon gibi alanlarda altyapı yatırımları yapılabilecek.

KÜLTÜR VE TURİZME 6 MİLYON TL Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ise turizmin çeşitlendirilmesi, yaygınlaştırılması ve bölgedeki turizm potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla başvuru sahipleri için uygulanacak. Tarihi, doğal ve kültürel mirasın korunmasına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi ve bu mirasın değerlendirilmesini sağlayacak şekilde altyapısının geliştirilmesi, turizm çeşitliliğinin arttırılması, turizm tesis ve hizmet altyapısının iyileştirilmesi ile yenilikçi turizm yönetiminin sağlanmasına öncelik verilecek. Bu programdan; valilikler, kaymakamlıklar, il kültür ve turizm müdürlükleri, yerel yönetimler, il özel idareleri, birlikler ve odalar yararlanabilecek. Programın toplam bütçesi 6 milyon lira olacak ve proje başına 75-750 bin lira arasında destek sunulacak.

 



İletişim Bilgilerimiz